Firmatur til Krakow

Polens vakreste by! Enkelt og greit.

Hjertet til Krakow er Rynek Glowny

Krakow unngikk store ødeleggelser under krigen og skiller seg derfor fra alt du ellers vil oppleve i Polen, og dette er også grunnen til at Krakow sees på som den vakreste gamlebyen i østlige Europa.

Torget ”Rynek Glowny” er selve hjertet, og ut fra dette springer et fargerikt liv av severdigheter, kafeer, barer og restauranter. Til tross for grufullhetene under 2. Verdenskrig der over 4 millioner mennesker ble drept, har det jødiske samfunnet i Krakow tatt seg betydelig opp. Det jødiske distriktet, Kazimierz, har blitt renovert og er av de hippeste områdene i dagens Krakow. Filmen ”Schindlers Liste” sies å være årsaken til dette, og ofte sammenliknes Kazimierz med Londons Soho og Latinerkvarteret i Paris.

Flott julemarked i Krakow

En firmatur til Krakow kan gjøres hektisk og lærerikt, eller svært avslappende med kaféliv, rolige vandreturer og en SPA behandling i ny og ne. Det kjente julemarkedet i Krakow åpner 01. desember hvert år og er et godt argument for å holde årets julebord i utlandet. Bodene, juletrærne, konsertene og de glade menneskene sprer julestemning og gir muligheter for å handle årets gaver. Uansett hva dere ønsker å oppnå med deres firmatur ligger mye til rette for et vellykket opphold i Krakow!

Severdigheter i Krakow

Krakow omegn er nok mest kjent for den grufulle konsentrasjonsleiren Auschiwitz-Birkenau som ligger ca 60km unna, og de over fantastiske utsmykningene i saltgruvene ved Wieliczka fra 1200-tallet. I gamlebyen kan du se en av verdens fineste kirker, romersk-katolske Mariakirken, og verdens eldste kjøpesenter, Kleshallen (Sukiennice), ved det vakre torget på 200×200 meter, ”Rynek Glowny”. Av andre severdigheter kan vi nevne 1.000 år gamle Wawel slott og Wawelkatedralen, jødekvarteret Kazimierz og rådhustårnet med sin vakre utsikt.

Restaurant- og uteliv i Krakow

Den polske nasjonalretten heter Bigos, og består av kjøtt, pølser, surkål og grønnsaker – oftest servert i store porsjoner. Det finnes mange restauranter som spesialiserer seg på denne retten, men Krakow har noe for enhver smak og lommebok. Gamlebyen har et stort utvalg av restauranter, kafeer og bistroer som serverer alt fra enkle lunsjretter til gourmetmiddager. Den berømte restauranten Wierzynek fra 1364 er Polens mest berømte restaurant, og serverer nydelig mat i historiske og vakre omgivelser.

I hjertet av gamlebyen har du over 200 ulike kafeer, restauranter og utesteder å velge mellom, og spekteret er stort på steder som spiller jazz, rock og moderne musikk. Det er mange studenter i Krakow, og de gjør sitt ytterste for å holde byens puls høy. Kazimierz er i ferd med å bli et nytt distrikt for natteliv med sine stadig nye barer og nattklubber. Puben ”Baraka” kan her være et bra valg utover kvelden.

Aktiviteter i Krakow

De aller fleste som besøker Krakow tar en utflukt til Auschiwitz-Birkenau. Det er ingen trivelig utflukt, men det er en oppvekker og noe de fleste kan ha godt av å lære mer om. Krakow er også godt kjent for sine fantastiske saltgruver, så en utflukt og omvisning her er populært. Krakow byr også på en mengde standardaktiviteter som offroad, gokart, skyting, paintball, rafting m.m. Vi skal helt sikkert finne en aktivitet i Krakow som passer til deres firmatur!

Kart

Fakta

Valuta:
Polske zloty.

Språk:
Polsk.

Tidsforskjell:
Ingen.

Tips:
10% er helt vanlig hvis du er fornøyd med servicen. Men pass på å ikke si Thank You/Dziekuje når kelneren henter pengene, da tror han/hun at resten kan beholdes i tips, noe som igjen kan bli en kostbar eller småpinlig affære for deg hvis du har betalt med store sedler.

Elektrisitet:
220/230 volt, samme to-pin kontaktsystem som i Norge.

Sikkerhet:
Lite voldskriminalitet, men vær oppmerksom på lommetyver.

Visum:
Ikke påkrevd for norske statsborgere.