Edinburgh og The Royal Mile

Pub til pub i Rose Street, whiskeysmaking og Golf på St. Andrews

Edinburgh er helt klart en vakker by som har noe å by på for enhver smak! Byen er delt inn i to ulike deler, den historiske og sjarmerende Gamlebyen og den flotte New Town. New Town byr på bra shopping i hovedgaten “Princess Street” samt langs fasjonable “George Street”, mens man i den gamle bydelen blant annet finner kjente steder og severdighter som “Palace of Holyroodhouse”, “The Royal Mile” og “Edinburgh Castle”.

Edinburgh på UNESCO liste over verdensarv

I oktober 2012 kåret World Travel Awards Edinburgh til Europas beste reisemål, og det er ikke vanskelig å se hvorfor; Storbritannias mest besøkte by etter London har nemlig noe å tilby enhver reisende. Edinburgh er både moderne og dynamisk samt historisk på samme tid. Du finner alt fra museer og gallerier til kjente universiteter og verdens største kunstfestival. Mest kjent er festivalene ”Military Tatoo”, hvor slottet er vertskap, samt «The Fringe». Edinburgh blir under denne festivalen verdens største scene for kunst, musikk, dans, drama og gateteater.

Byen er grønn og frodig, og selv i sentrumskjernen er du aldri langt fra åpne grønne områder. Edinburgh har vært Skottlands hovedstad siden 1437 og er nå sete for Skottlands parlament som ble gjenopprettet i 1999. Både den gamle og den nye bydelen ble inkludert i UNESCO’s liste over Verdensarv i 1995.

Man kan ikke dra til Edinburgh uten å besøke Edinburgh Castle! Dette flotte slottet ligger på toppen av Royal Mile og dominerer verdensarvområdet i Edinburgh. Her finner du mye av landets historie og kan blant annet se ”The Scottish Crown Jewels” og den kjente ”Stone of Destiny”.

Shopping

I Edinburghs gamleby, spesielt langs the Royal Mile (Highstreet) som går mellom slottet og  Holyrood, finnes det suvernirbutikker og typisk skotske produkter. Vi anbefaler en tur hit for å få med atmosfæren! Princes Street, hovedgaten i New Town, og sidegatene byr på typisk storbyshopping med de fleste kjedebutikkene, mens de litt mer eksklusive merkene holder til i George Street. Om du er ute etter luksusmerker og designere som Luis Vuitton, Calvin Klein, Marc Jacobs, etc., så er det kun 1 sted å gå: Skottlands eneste Harvey Nichols varehus og Multrees Walk i enden av George Street. I tillegg anbefales en tur til West End og Stockbridge som har koselige små butikker og gallerier som det er trivelig å titte i.

Edinburgs restaurant- og uteliv

Det er ikke langt mellom kafeer, puber og spisesteder i Edinburgh. Både gamlebyen og George Street i New Town er perfekte steder å gå for en god middag eller for cocktails. Her finnes alt fra typisk britiske puber til de mest fasjonable utesteder og restauranter. Byen har et variert uteliv og her finner du alt fra det tradisjonelle til rock- og indie. Dersom man ønsker en minneverdig restaurant opplevelse anbefales en middag på den kjente restauranten ”The Witchery By The Castle”. Restauranten har en unik beliggenhet med fantastisk interiør samt førsteklasses mat & vin. Kjendiser som Ewan MacGregor, Michael Douglas, Catherine Zeta Jones og Jack Nicholson har alle spist her, og Andrew Lloyd Webber har kalt stedet ”den flotteste restauranten noensinne!”

Aktiviteter i Edinburgh

Edinburgh byr på et variert utvalg av aktiviteter. En vandring i byens gamle gater med spøkelseshistorier er en kjent og kjær aktivitet – og tro oss, den er ikke for barn! I tillegg til standard guidede utflukter kan man i nærheten av Edinburgh bli med på white water rafting, kjøre ATV, prøve paragliding, klatre i fjellvegg, padle kajakk og kano, kjøre hovercraft, skyte lærduer, kjøre RIB båter, prøve seg på «Highland Games», og selvfølgelig bli med til et whiskey distilleri for en prøvesmaking.

Velsmakende innsidetips

Stikk innom The Fudge Kitchen i Royal Mile. Her får man se hvordan denne godsaken lages, og ikke minst får man smake på den.

Populære aktiviteter

Personvern og cookies