Lofoten gir deg opplevelser du sent vil glemme

Vill, dramatisk, fargerik og gripende

En firmatur til Lofoten vil oppleves som vill, dramatisk, overveldende, dristig, fargerik, frisk og gripende. Dette er et øyrike som byr på opplevelser du sent vil glemme.

Hele verden har tatt dette eventyret av en øygruppe til seg – og Lofoten er mer populært enn noen gang. Allikevel er det så god plass her at du står ikke i fare for å gå i kø. Dette er en av de mest eksklusive destinasjonene vi har i Norge – og alle bør ta seg en tur hit i løpet av livet.

Naturens råskap

Råskapen griper deg med en gang du ser ditt første glimt av øyene. De irrgrønne fjellsidene som stuper ned i det turkise havet, de blendende hvite strendene som gjør at du skjønner hvorfor dette stedet også blir kalt Nordens Hawaii, de taggete fjellene, Lofotveggen – man kan få tårer i øynene av mindre. Med et rikt mat, kultur og aktivitetstilbud er dette destinasjonen som har noe å by på for alle.

Henningsvær

Henningsvær er ett av de mest sjarmerende og autentiske fiskeværene i Lofoten. Selv de få kilometerne du kjører av fra E10 er spektakulær. Veien går langs vannkanten – med strender, turkist vann og bratte fjell. Her har mange kreative sjeler etablert seg og gjort sitt til at dette litte fiskeværet kan by på en veldig spennende miks av opplevelser, museer, gallerier, kunsthåndverkere, kafeer, barer, restauranter – samt den alltid tilstedeværende, dramatiske naturen.

Kanskje du har hørt om The Kaviar Factory – som er anerkjent i hele kunstverdenen for sine utstillinger, eller hva med Trevarefabrikken som ble gjort om til en kreativ konsert og festival arena med mat, drikke og overnatting? Vel verdt et besøk.

Trollfjord og havørnsafari

Bli med på en ramsalt opplevelse med RIB båter som tar inntil 12 personer. Etter at dere har fått på dere fullt utstyr inkludert flytedrakt, går ferden mot Trollfjorden. Tre kilometer lang, og 70 meter brei ved åpningen; Norge har både større, breiere og dypere fjorder enn Trollfjorden. Målt i drama per meter er det imidlertid få som kan konkurrere! En tarm som stikker inn mellom de 1000 meter høye Trolltindan, og en blindvei i det mørke og dramatiske Raftsundet; naturen her er skremmende storslagen.

På vei er vi garantert å treffe på flere havørner. Dette er Nord-Europas største rovfulg og et imponerende skue. Vi har med oss småsei og sjansen er stor for at du får mulighet til å oppleve en «aircatch» rett over båten. Det er en hendelse man sent glemmer.

Røst

Med ca 600 innbyggere og snaue 11 kvadratkilometer land er Røst kommune en av landets aller minste. Regner man imidlertid med Europas største sjøfuglforekomst som hovedsakelig består av lundefugl, finns det godt over 1 million røstværinger.

Den viktigste næringsvei er fiske og havområdene rundt Røst er et tyngdepunkt for det årlige skreifisket i Lofoten og for eksport av tørrfisk. Det har vært produsert tørrfisk på Røst i mer enn 3000 år og i dag eksporteres tørrfisk fra Røst for omlag 400 000 kroner per innbygger årlig. Det som gir Røst denne posisjonen er et perfekt mikroklima med passelige temperaturer gjennom vinter og vår; snø, regn, sol og vind som gjør stedet ideelt og i en særstilling for tørrfiskproduksjon.

Vinteren er høysesong på Røst. Omlag 350 båter, fra Finnmark i Nord til Lindesnes i Sør, fyller opp havna. Det utgjør mer enn en fordobling av folketallet i vintersesongen.

Det koker på havet, det koker på fiskebrukene og det koker i festlokalene. Når skreien og fremmedfiskerne forlater Røst i april/mai, kommer trekkfuglene tilbake. Og i deres kjølevann kommer sommeren og de fleste turistene.

Røst har et ekstremt kystklima. Middeltemperaturen i januar er +3 C, i juli +11 C. Det kan blåse friskt, men mangelen på fjell gjør også at de store kastevindene uteblir. Knapt noe sted i Norge møtes så mye himmel og hav som Røst og mang en kunstner har latt seg inspirere av det spesielle lyset her.

Unstad

Har du lyst å prøve noe helt spesielt? Venstrebølgen i havet ved Unstad er en av verdens beste surfebølger

Om høsten og vinteren er bølgende mest stabile, og da kommer de erfarne surferne fra hele verden for en helt spesiell surfeferie. Venstrebølgen som raser inn med høststormene er blant de aller beste i verden, og man er temmelig sikker på å få surfet mye. På tøffe dager på høsten og vinteren må Unstad sies å være for de dyktige, erfarne surferne. Nybegynnere kan imidlertid prøve seg på Flakstad lenger vest i Lofoten, og Unstad Arctic Surf formidler transporten dit ut. Verdens surfeelite syns at Unstad er et helt annerledes sted; her er det ingen kø for å få surfet, det er meget godt med plass. Det enestående vakre landskapet, nordlyset over brenningene om kvelden og det trolske vinterlyset setter en stemning som er helt annerledes enn på mer tradisjonelle surfesteder. Om du ikke er så lysten på surfing kan vi også tilby kurs i SUP.

Skrova

Skrova er nesten som en skjult, liten perle. Dette øyværet ligger kun en halvtimes tur med ferge fra Svolvær. Her har det i mange år vært stor fokus på fiske og hvalfangst. Det er ca 200 faste innbyggere på øya og de har sin egen skole, matvarebutikk, kafe og restaurant. Mange kunstnere har vært fascinert av lyset her ute.

Skrova byr også på flotte turmuligheter. Fra Skrovafjellet (282 moh) har du fantastisk utsikt til hele Lofotveggen, Værøy, Lødingen og Landegode utenfor Bodø. Flott å nyte en deilig lunsj etter en tur opp på fjellet. Skrova har også mange fine, kritthvite sandstrender.

Andre reisemål i Norge

Personvern og cookies